dilluns, 18 de juny del 2012

Truita a la paisana


Aquesta truita farcida de samfaina, que vaig aprendre de la meva mare, em porta records d'olors i sabors d'estiu, d'horts plens de verdura i de capvespres càlids sopant a la taula de les pedres. Actualment es pot fer a qualsevol època de l'any, perquè ara sempre hi ha de tot, però recomano vivament fer-la i menjar-la a l'estiu, amb les verdures, si pot ser, acabades de collir.

Ingredients per a una truita
2 ous
1 ceba
1 albergínia
1 carbassó
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
1 patata petita
1 tomata
sal, pebre, oli d'oliva i un pessic de sucre

Elaboració
Es pela la patata i es talla a quadrets petitons. Es renta la resta de verdures i també es tallen a quadrets. Es posa el wok al foc amb molt poc oli (també es pot fer a la paella, però necessitarem més oli; amb el wok, se'n necessita molt poquet i les verdures conserven millor el sabor). Es van coent les verdures, començant per les més dures (patata, pebrots, albergínia) i s'hi van afegint les altres, acabant amb la tomata. Cap al final, s'hi posa el pessic de sucre (per contrarestar l'acidesa de la tomata), sal i pebre. Es reserva. Es baten els ous i es fa una truita planera. Es treu del foc, s'hi escampa un parell de cullerades de la samfaina i s'enrotlla. Es pot servir així mateix o amb una mica de salsa de tomata per sobre. Si es vol una mica més sofisticada, s'hi posa una làmina de beixamel i una mica de formatge ratllat i es gratina un moment al forn.

Amb una mica d'amanida o unes rodanxes de tomata, pot ser un plat únic, perfecte per sopar.

Com que segurament us sobrarà samfaina, aconsello guardar-la a la nevera i fer-la servir d'acompanyament l'endemà amb pollastre, bistec o costelles a la brasa o a la planxa, o amb bacallà. O amb el que es vulgui, fins i tot amb un arròs blanc.

Dolors

dissabte, 16 de juny del 2012

Sorpreses de sobrassada


Vaig trobar la recepta per internet ja fa temps, però ara no us sabria pas dir a quina web, ho sento. La vaig provar de seguida i s'ha convertit en un dels meus entrants "estrella". Admet moltes variants, però avui us explico la de sobrassada.

Ingredients per a 16 sorpreses
Un paquet de pasta per fer empanadilles La Cocinera (hi van 16 "oblees")
Sobrassada
Mel
Formatge brie
1 ou

Elaboració
Es posa paper de forn en una safata que pugui anar al forn (jo ho faig amb la del forn mateix). S'agafen les "oblees" (és a dir, els cercles de massa) i es posen a sobre del paper. A cada cercle es posa una mica de sobrassada al mig (sense passar-se!), una gota de mel i un quadradet de formatge brie. Es tanquen fent un petit farcellet. Es pinten amb ou una mica batut i es fiquen al forn preescalfat a 180 graus uns 15-20 minuts, fins que les veiem daurades. Es deixen refredar una mica i ja es poden menjar.

Altres variants
Jo ho he provat amb formatge blau, amb espinacs i pinyons, amb ceba confitada i botifarra negra... Però les varietats són infinites! Sempre queden cruixents i boníssimes, us ho asseguro.

Dolors

diumenge, 10 de juny del 2012

Bisbalenc casolà


No sempre ets a prop de La Bisbal d'Empordà per anar a comprar un dels seus fabulosos "bisbalencs". Per això, un dia vaig intentar fer-lo jo i no em va sortir pas del tot malament. Ara ja el tinc per mà i sempre triomfa!

Ingredients
1 làmina de pasta de full
1/2 pot de confitura de cabell d'àngel
1 ou
1 grapat de pinyons
1 culleradeta de sucre
sucre fi

Elaboració
S'agafa la pasta de full i, amb el corró, s'aplana una mica. Posem la confitura al mig de la làmina i l'enrotllem, tancant una mica els extrems fent pressió amb els dits damunt de la pasta. Pinzellem amb l'ou una mica batut. Escampem els pinyons per sobre i, tot seguit, la culleradeta de sucre, que li donarà més brillantor. El posem al forn preescalfat a 180 graus uns 15-20 minuts.  Quan veiem que ja està daurat, el traiem i empolsem per sobre una mica de sucre fi. Esperem que es refredi i ja es pot menjar!

Variant amb xocolata: en lloc de la confitura de cabell d'àngel, hi posem xocolata que haurem fos prèviament amb una mica de mantega. En el de xocolata, en lloc de pinyons hi poso nous, però això va a gust del cuiner o cuinera.

Tot plegat és tan fàcil que fins i tot em fa cosa deixar-vos aquesta recepta. Bon profit!

Dolors

Pastís fred de tonyina

Hola!
Per començar el blog, he decidit penjar una recepta fàcil de fer i molt adequada per ara que ve l'estiu. Es tracta d'un pastís fred de tonyina.






Ingredients
3 llaunes de tonyina
3 ous
4 cullerades grans de maionesa
1 cullerada gran de ketxup o salsa de tomata
100 ml de crema de llet

Preparació
Posar tots els ingredients dins del pot de la batedora i barrejar-los bé.
Abocar el contingut en un motlle allargat folrat amb paper de forn untat amb margarina. És millor que el paper sobresurti bastant del motlle, així ajudarà a desemmotllar-lo.
Posar-ho al forn ben calent -a uns 200 graus de temperatura- i coure'l al bany Maria entre 40 i 45 minuts o fins que en punxar-lo amb una agulla surti neta.
Desemmotllar de seguida tot estirant el paper i amb compte perquè el pastís no es trenqui.
Posar-lo a refredar sobre una reixeta i tallar-lo quan sigui ben fred.
Al gust del cuiner, es pot untar amb maionesa o salsa rosa per sobre i acompanyar amb una mica d'enciam.

Espero que us agradi! Bon profit!

Marta


dijous, 7 de juny del 2012

Bon profit a tots!

Els bunyols de triangle de l'avi Pere, els canelons de Nadal de la Iaia, els aperitius de la tia Dolors, els pastissos de la tia Nuri, les delicatessen de la tia Marta o els tuppers que prepara la tia Titon. La família Garcia –i totes les seves variants– té una llarga trajectòria culinària que ha passat, passa i passarà de generació en generació. Amb la intenció que serveixi per no perdre cap de les receptes que cadascú fa als seus fogons, el blog que va començar a gestar-se durant l’estada a Edimburgh acaba de sortir del forn! Esperem que el ritme culinari no es refredi!