dissabte, 28 de juliol del 2012

Medallons de carbassó

 Tenim un petit hort, acabat d'estrenar, que ens està fent carbassons per donar i per vendre. Són de pell blanca, tendres, boníssims. I enormes! Però se'ns està acabant la imaginació per cuinar-los de maneres diferents i originals. L'altre dia, amb una mica de rostit que tenia a la nevera, se'm va acudir fer-los com si fossin "patates d'Olot".



Ingredients
Un carbassó gros
Sobres de rostit (o carn picada)
Ceba i tomata per al sofregit
Una mica de beixamel
Formatge ratllat
Ou i farina
Oli de gira-sol
Sal

Elaboració
Passar el rostit per la picadora. Fer un sofregit amb ceba i tomata i afegir-hi la carn. Donar-li un parell de voltes i afegir 2 o 3 cullerades de beixamel i una mica de formatge ratllat (per lligar la farsa). Tallar el carbassó cru a rodanxes ben fines i fer petits entrepans: una rodanxa de carbassó, una mica de carn i una altra rodanxa de carbassó. Passar cada medalló per ou batut i farina. A l'ou posar una mica de sal. Fregir-ho en oli de gira-sol ben calent. Deixar-ho escórrer en un plat amb paper absorbent i ja es poden menjar!

Van sortir exquisits! He pensat que un dia els provaré farcits de peix i marisc. Ja us ho explicaré!

Dolors

divendres, 27 de juliol del 2012

Sopa de meló



Amb aquesta calor que fa, no hi ha gaires ganes d'encendre els fogons. Per això, avui us proposo un primer plat molt refrescant, molt senzill de fer i que només necessita 5 minuts de paella.

Ingredients
un meló
100 ml de nata
un pessic de sal
pernil ibèric
50 ml d'oli d'oliva
unes fulles de menta

Elaboració
En primer lloc, agafem el meló, el pelem, li traiem totes les llavors i el tallem a trossos. El triturem amb el minipimer fins que quedi ben fi. A continuació li posem la nata, el pessic de sal, ho barregem tot i ho posem a la nevera perquè es refredi. Ho traurem quan falti poca estona per dinar, perquè no sigui tan fred.
Mentrestant, per una banda, tallem el pernil ben petit i l'escalfem, sense oli, en una paella aniadherent fins que quedi cruixent.
I, per una altra banda, tallem les fulles de menta ben petites i les barregem amb l'oli d'oliva.
Quan servim el plat, posem a sobre de la sopa un pilonet de pernil i tot volt un rajolinet de l'oli de menta.

Fàcil, no? Doncs a veure si ho proveu.
Ah! Això sí, el meló que sigui bo!

Marta

dilluns, 16 de juliol del 2012

Púding de plàtan





Aquest púding de plàtans és la solució per aquells plàtans que a l'estiu no et menges de seguida i es posen madurs en poques hores.

Ingredients
3 plàtans madurs
100 grams de melindros, pa de pessic o, fins i tot, pa de motlle sense crosta
50 cc de moscatell
50 cc de llet
50 cc de conyac
3 ous
3 cullerades grosses de sucre
100 cc de nata líquida
Sucre cremat o caramel

Elaboració
Mullem els melindros amb la llet, el moscatell i el conyac i els aixafem amb una forquilla. Tallem els plàtans i també els aixafem amb la forquilla. Ho barregem tot.
A banda, posem els ous en un bol,  els barregem amb el sucre i ho batem tot junt manualment. Ho ajuntem amb la barreja anterior i hi afegim la nata líquida.
Posem el sucre cremat al fons d'un motlle allargat i hi aboquem la preparació que havíem reservat.
Ho posem al forn calent i ha de coure al bany maria a 170-180 graus de 35 a 40 minuts o fins que punxant-lo amb una agulla aquesta surti neta. El desmotllem quan està completament fred.
El podem adornar amb una mica de nata líquida o amb una bola de gelat.

A casa nostra, agrada a grans i petits!

Marta

dimarts, 10 de juliol del 2012

"Grasoletes" de bacallà


Aquestes grasoletes les he menjat a casa de tota la vida. Primer, fa anys, me les feien. I ara les faig jo. La meva sorpresa ha estat quan he buscat avui al diccionari com s'escrivia "grasoleta" i no ho he trobat. Però no els vull dir ni bunyols, ni croquetes, ni res semblant. A casa són, han estat i seran sempre grasoletes. 


Ingredients per a 20-25 grasoletes
250 gr de bacallà esqueixat
1 patata grossa
2 ous
2 cullerades de farina
all i julivert
oli de gira-sol

Elaboració
Es bull la patata. En un bol es fica la patata bullida, el bacallà esmicolat (jo ja el compro dessalat, però si és salat s'ha de dessalar 24 hores abans, canviant l'aigua dues vegades i a la nevera), els 2 ous, la farina i l'all i julivert. Es passa tot per la batedora fins que queda una pasta una mica consistent. Si us ha quedat massa líquida, afegiu-hi farina. Tasteu-ho de sal, però normalment no en necessita. En una paella amb força oli de gira-sol ben calent s'hi tira la pasta a cullerades, primer d'un costat i, quan es daura, de l'altre. Tot plegat, uns 6-7 minuts. Es treuen i es posen en una safata amb paper absorbent, perquè absorbeixen una mica d'oli. Es poden servir calentes, tèbies o fins i tot fredes. Amb pa amb tomata i una mica d'amanida és un bon sopar d'estiu.

Dolors.

dilluns, 9 de juliol del 2012

Ratafia casolana de la Iaia Lolita



Ja comença a ser tradició que a finals del mes de juny preparem la Ratafia casolana de la Iaia Lolita. Ens fa especial il·lusió penjar-la al blog, perquè és una mica patrimoni de tots! Per tant, aquí la teniu!

Ingredients per a 10 litres de ratafia
- 25 nous verdes (esclafades amb un martell)
- 3 claus
- 70 grams de pela de llimona
- 2,5 grams de nou moscada
- 17,5 grams de gingebre
- 8 grams de canyella
- 14 grams de maria lluïsa
- 8 grams de menta
- 18 grams de coriandre
- 11 grams d'anís estrellat
- 5 grams de cardamom
- 8 grams d'orenga
- 8 grams de tarongina
- 10 grams de grana de ginebre
- 10 litres d'aiguardent dolç

Elaboració
Per fer-la necessitem una garrafa de vidre de coll ample de 16 litres. Primer de tot hi posem la meitat de l'aiguardent dolç, aproximadament uns 5 litres. Seguidament hi anem posant totes les herbes. L'últim que hi posem és la resta d'aiguardent. Remenem ben remenat i tapem ben tapat. La deixem 40 dies a sol i serena.

Els passos que segueixen fins a poder-la degustar, en un proper post després dels 40 dies!

Carlus i Marta


dijous, 5 de juliol del 2012

Salmó marinat a l'Anet


 

Bé! jo soc Garcia “consorte”, o sigui una de les variants, suposo. Us proposo, per aquests  capvespres estivals en que ve de gust fer un sopar informal, d’aquells de pica pica, en companyia de la família o dels amics, degustant una bona copa de cava ben fresc, aquest exquisit salmó marinat molt fàcil de fer.

Ingredients: 

·  1/2 salmó
·  1 kg. de sucre
·  1 kg. de sal
·  1 pot d'anet en pols
·  Oli d’oliva

Preparació:

A la peixateria haurem comprat 1/2 salmó sense espina. El posem en una safata amb la pell cap a vall, en un bol gran barregem la sal i el sucre i cobrim el salmó com si el volguéssim fer al forn (a la sal). A continuació el posem a la nevera a macerar entre 12 i 24 hores, depenent del grau de maceració que li vulguem donar. Passat aquest temps el rentem sota l’aixeta amb aigua freda. Amb unes pinces de farmàcia haurem de treure les espines del llom, de la part a tocar el cap. Un cop net d’espines el cobrim amb l’anet. El posem sobre una fusta de cuina amb la pell cap a vall, i a continuació procedirem a filetejar-lo amb un ganivet de tallar pernil ben esmolat, l’anem col·locant en una safata que prèviament li haurem tirat un raig d’oli de manera que en faci una petita pel·lícula. Anirem fent capes repetint el procés de l’oli entre capa i capa. Un cop filetejat l’acabem de cobrir d’oli i el deixem reposar a la nevera una estona i ja estarà a punt per gaudir de tan exquisida menja.  

Bon profit.
Fonso.