diumenge, 29 de setembre del 2013

Gelat de coco

Avui, el gelat que més li agrada a la Carla, la meva filla petita, el de coco. Així les tinc a totes dues contentes.


Ingredients:
200 gr de nata per muntar
220 gr de llet condensada
100 gr de llet de coco
100 gr de coco ratllat sec
1 cullerada de rom
1 cullerada de sucre invertit

Preparació:
Escalfar la llet de coco amb la llet condensada, sense deixar que bulli. Apartar del foc i barrejar-hi el rom, el sucre invertit i 80 gr del coco ratllat. Reservar.
Mentre es refreda la preparació anterior, muntar la nata ben forta.
A continuació barrejar la nata muntada amb la barreja de llet de coco i llet condensada, procurant que la nata no s'abaixi.
Posar aquesta barreja a la nevera unes tres hores. Quan estigui ben freda, posar-la a la geladora durant uns 30 o 40 minuts fins que agafi textura de gelat. Finalment, traspassar el gelat a un taper i posar-lo al congelador, com a mínim un parell d'hores abans de menjar-lo.
Aquesta vegada l'he servit amb una mica de coco ratllat, els 20 gr que m'havien sobrat, prèviament torrat en una paella.
Bon profit!

Marta






dilluns, 9 de setembre del 2013

Bescuit de dolç de llet

El problema, si és que se'n pot dir problema, de remenar molt per la cuina, és que van quedant restes de pots i d'ingredients que no saps massa de què fer-ne, però no vols que et caduquin ni els vols llençar.
Ahir tenia ganes de menjar coca o alguna cosa semblant, i amb quatre restes que tenia i buscant una mica per internet, en va sortir això:


Ingredients:
250 g de farina
3 ous
70 g de mantega fosa
100 ml de nata per muntar
150 g de dolç de llet
1 sobre de llevat Royal
80 g de sucre moreno ( o 60 g de sucre i 1 cullerada de sucre invertit)

Preparació:
Primer escalfar el forn a 170º.
Després posar en un bol tots els ingredients humits: els ous, la nata, la mantega fosa, el dolç de llet i el sucre invertit. Batre fins que quedi una barreja homogènia.
Afegir els ingredients secs: la farina tamisada amb el llevat i el sucre.
Posar la barreja en un motlle prèviament untat i enfornar a 170º uns 25 o 30 minuts fins que sigui cuit. Amb el gratinador, daurar-lo una mica de sobre.





Jo vaig fer la combinació dels dos sucres, ja que tenia sucre invertit de la preparació dels gelats que he fet aquest estiu. Diuen que fa que els productes de pa i brioxeria, tardin més a endurir-se.
La veritat és que ha quedat molt esponjós.

Marta









diumenge, 8 de setembre del 2013

Gelat de stracciatella

Continuo amb els gelats, abans que no s'acabi l'estiu, perquè després ja no vénen tan de gust.
Avui l'he fet de stracciatella, que és el preferit de la Neus, la meva filla gran.


Ingredients:
250 ml de llet (pot ser desnatada)
300 ml de nata per muntar
90 gr de sucre blanc
2 cullerades de sucre invertit
xocolata negre (74% de cacao) picada

Preparació:
Primer de tot muntar la nata amb el sucre blanc.
Després barrejar la llet, ben freda, amb el sucre invertit.
A continuació, mesclar suaument la llet amb la nata muntada, procurant que la nata no s'abaixi.
Posar aquesta barreja a la nevera unes tres hores. Quan estigui ben freda, posar-la a la geladora durant uns 30 o 40 minuts fins que agafi textura de gelat.
A continuació, afegir-hi la xocolata picada i barrejar bé. Traspassar ja el gelat a un taper i posar-lo al congelador, com a mínim un parell d'hores.
Com sempre, treure el gelat del congelador una estona abans de menjar-lo perquè estigui més cremós.
Bon profit!

Marta






Carbassó amb bacallà

A vegades, quan quedem a Barcelona amb la Carla, la meva filla que viu allà, ens porta a dinar o a sopar a algun restaurant que ella ha provat. Un dia ens va portar a La llavor dels orígens, per cert molt bo i acollidor. Un dels Orígens, perquè es veu que n'hi ha quatre o cinc, d'Orígens, a Barcelona. Quan ens van portar la factura,  la targeta del local portava una recepta: Carbassó amb bacallà. Aquesta recepta ja l'he feta, amb alguna variació, unes quantes vegades. I ara, com que és temps de carbassons, us la penjo perquè la proveu. No costa gaire de fer i és molt bona.


Ingredients:
1 carbassó mitjà per persona
100 gr de bacallà esqueixat i dessalat per persona
1 o 2 cebes tendres
all i julivert trinxat
un raig nata de cuina
formatge ratllat tipus emmental
pebre negre
nou moscada mòlta

Preparació:
En una paella amb un raig d'oli d'oliva sofregir una mica la ceba tallada a rodanxes. Abans que agafi color, afegir-hi els carbassons també tallats a rodanxes fines. Fer-ho coure fins que el carbassó es comenci a estovar. Llavors, posar-hi l'all i julivert i donar unes voltes. Tot seguit, afegir-hi el bacallà esqueixat i dessalat ben escorregut i fer-ho coure tot junt un parell de minuts. Incorporar-hi la nata, el pebre i la nou moscada i fer que tot quedi ben barrejat i faci xup-xup un parell de minuts més.
Provar-ho de sal i, si cal,  posar-n'hi una mica, a gust del consumidor.
Tot seguit, posar la barreja en una safata gran o en safates individuals per anar al forn, posar-hi el formatge ratllat per sobre i gratinar-ho fins que el formatge es fongui i agafi un color daurat.


Amb una amanida a davant, és gairebé un plat únic, per dinar o per sopar.
Bon profit!

Marta






dimecres, 4 de setembre del 2013

Melmelada de tomata

Ara les tomates són boníssimes! La setmana passada, en Josep, un amic que té un hort a Fornells, me'n va portar una caixa preciosa, de diferents tipus i mides. I així és que, amb aquell bé de Déu de tomates, em vaig decidir a fer-ne melmelada.


Ingredients:
500 gr de tomates pelades i sense llavors
125 gr de sucre moreno
125 gr de sucre blanc
el suc de mitja llimona

Preparació:
Primer cal treure la pell i les llavors a les tomates. Es pot fer escaldant-les un minut.
Després pesar les tomates que han quedat, perquè la proporció és: pel pes de tomata, la meitat de sucre. És a dir, que a mi em van quedar 650 gr de tomates pelades i sense llavors, i hi vaig posar 325 gr de sucre, repartit entre blanc i moreno.
Tot seguit, tallar les tomates amb un ganivet a trossets petits. No fer-ho ni amb un ratllador ni amb el minipimer perquè és bo trobar-hi la polpa.
A continuació posar la tomata i el sucre en una olla, si és alta millor perquè a vegades esquitxa i ens podem cremar. Deixar-ho una estona perquè el sucre es vagi barrejant amb la tomata. Després, tirar-hi el suc de llimona i posar-ho a foc mitjà durant uns 10 minuts. Passada aquesta estona, apujar el foc i fer-ho bullir fort uns 5 minuts. A continuació, deixar-ho acabar de coure a foc baix uns 20 minuts més, o fins que tingui la consistència adequada.
Deixar-la refredar i posar-la en pots esterilitzats. Si no s'ha de consumir de seguida, fer bullir els pots al bany maria uns 20 minuts per guardar-los més temps.


Aquesta melmelada és bona simplement a sobre d'una torradeta.


Però, si ho voleu complicar una miqueta més, hi podeu posar, a sobre de la melmelada, un tall de formatge de cabra.
I una mica més complicat encara: torradeta,  melmelada, parmesà ben fi, pernil també ben prim i un tall de figa,...Mmmmmmm, que bo!
I si no, amb el que se us acudeixi.

Marta






diumenge, 1 de setembre del 2013

Gelat de Nutella

Segueixo amb els gelats. Aquest estiu m'he dedicat a anar-los provant de fer, tot experimentant amb la geladora de la iaia. El d'avui és de Nutella i és boníssim, amb aquell gust de xocolata i avellana tan característic,...


Ingredients: 
250gr de nutella
400 ml de nata per muntar
50 gr de llet
30 gr de sucre
1 cullerada de sucre invertit

Preparació:
Primer de tot muntar la nata amb el sucre. A part, en un bol, barrejar la nutella amb la llet i el sucre invertit. La recepta del sucre invertit la vaig treure de la xarxa, n'hi ha moltes i totes són molt semblants. Em vaig decidir a fer-lo perquè la gent amb experiència a fer gelats ho recomanen, fa que el gelat quedi més cremós, sense cristalls. I és veritat.
Després afegir la barreja de la nutella a la nata muntada, amb cura perquè la nata no s'abaixi.
Posar-ho a la nevera perquè es refredi tot una mica. Llavors posar la barreja a la geladora durant uns 30 o 40 minuts fins que agafi textura de gelat. A continuació, traspassar el gelat a un taper i posar-lo al congelador com a mínim un parell d'hores.

Treure el gelat del congelador una estona abans de menjar-lo, perquè no estigui tan dur i es pugui servir més fàcilment.
Amb una galeta de xocolata per acompanyar, està boníssim!

Marta