dilluns, 18 de juny del 2012

Truita a la paisana


Aquesta truita farcida de samfaina, que vaig aprendre de la meva mare, em porta records d'olors i sabors d'estiu, d'horts plens de verdura i de capvespres càlids sopant a la taula de les pedres. Actualment es pot fer a qualsevol època de l'any, perquè ara sempre hi ha de tot, però recomano vivament fer-la i menjar-la a l'estiu, amb les verdures, si pot ser, acabades de collir.

Ingredients per a una truita
2 ous
1 ceba
1 albergínia
1 carbassó
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
1 patata petita
1 tomata
sal, pebre, oli d'oliva i un pessic de sucre

Elaboració
Es pela la patata i es talla a quadrets petitons. Es renta la resta de verdures i també es tallen a quadrets. Es posa el wok al foc amb molt poc oli (també es pot fer a la paella, però necessitarem més oli; amb el wok, se'n necessita molt poquet i les verdures conserven millor el sabor). Es van coent les verdures, començant per les més dures (patata, pebrots, albergínia) i s'hi van afegint les altres, acabant amb la tomata. Cap al final, s'hi posa el pessic de sucre (per contrarestar l'acidesa de la tomata), sal i pebre. Es reserva. Es baten els ous i es fa una truita planera. Es treu del foc, s'hi escampa un parell de cullerades de la samfaina i s'enrotlla. Es pot servir així mateix o amb una mica de salsa de tomata per sobre. Si es vol una mica més sofisticada, s'hi posa una làmina de beixamel i una mica de formatge ratllat i es gratina un moment al forn.

Amb una mica d'amanida o unes rodanxes de tomata, pot ser un plat únic, perfecte per sopar.

Com que segurament us sobrarà samfaina, aconsello guardar-la a la nevera i fer-la servir d'acompanyament l'endemà amb pollastre, bistec o costelles a la brasa o a la planxa, o amb bacallà. O amb el que es vulgui, fins i tot amb un arròs blanc.

Dolors

1 comentari: