Fa molts anys, vaig aprendre a fer el rostit al costat de la iaia i, amb el temps, suposo que l'he anat variant. Sempre m'han dit que em surt prou bo i avui m'he decidit a penjar-lo aquí. Potser podrà fer servei als joves que tot just comencen a cuinar i que segur que, amb el temps, també aniran introduint les seves variants.
Avui l'he fet amb pollastre, conill i botifarres. Però segueixo el mateix sistema quan el faig amb xai. En altres ocasions, només hi poso pollastre. I, fins i tot, és bo només amb botifarres.
Ingredients (Per a una colla de 10-12 persones)
1 pollastre i mig tallat a octaus
6 botifarres
1/2 conill a trossos
1 ceba grossa
1 tomata madura grossa
oli d'oliva
llard (opcional)
una mica de xocolata (opcional)
herbes (marduix i romaní sobretot)
1 raig de brandi
sal i pebre
Preparació
Primer de tot, s'agafa el pollastre i el conill i es passen per la cassola amb oli d'oliva (i una mica de llard, si es vol). Quan estan enrossits, s'hi tira sal i pebre i es reserven. A la mateixa cassola, s'hi posa la ceba i la tomata tallades a quarts i s'hi fan donar una volta. S'hi torna a posar el pollastre i el conill i s'hi afegeixen les botifarres punxades. Es ruixa amb el raig de brandi i, al cap d'uns minuts, s'abaixa el foc i es deixa que vagi fent. Al cap d'uns minuts més, s'hi tiren les herbes i la xocolata ratllada. Amb la cassola mig tapada i el foc baix, es va fent entre una hora i una hora i mitja. Si veiem que es beu el suc, s'hi va afegint aigua de mica en mica.
És essencial fer el rostit d'un dia per l'altre, així té temps de reposar i que els gustos es barregin. El dia que s'ha de menjar, es torna a posar el foc una bona estona abans, primer amb el foc fort i després més fluix, vigilant que no quedi sec i afegint-hi aigua de tant en tant.
De vegades, també hi he posat pastanagues i all. Amb les pastanagues, he constatat que no queda tan ros i eixut, sinó més tou i dolcet. També és bo, però jo el prefereixo com us l'he explicat.
Ja ho veieu, un plat d'aquells que en diríem de "tants caps, tants barrets".
Dolors.
Caram Dolors, quina feinada! Estic molt contenta, veig que el Blog continua viu. Molt bé tots tres plats. Boníssims!!!
ResponEliminaMarta